Autor: mi
Datum objave: 05.07.2018


Yoka suspendiran zbog doping testova, ali može boksati izvan Francuske

Tony Yoka (5-0, 4 KO) dobio je godinu dana zabrane boksanja u Francuskoj.

Odluku je donijela Francuska antidopinška agencija (AFLD) nakon što je olimpijski pobjednik propustio tri doping testa u manje od godinu dana.

Prvotno je objavljeno da će Yoka biti suspendiran na godinu dana uvjetno, ali je AFLD promijenio odluku jer ona ne postoji u Svjetskom antidopinškom protokolu osim u rijetkim slučajevima suradnje u istrazi.

"AFLD oštro kažnjava neodgovornost. Ovo je razočaravajuća odluka u svjetlu okolnosti ovog slučaja, Tonyjevog žaljenja i dobre volje. Ova odluka zaboravlja dvije osnove francuskog zakona - nedonošenje automatskih sankcija i načelo proporcionalnosti" izjavio je Yokin odvjetnik Arnaud Pericard i najavio žalbu na odluku.


Poslije osvajanja zlatne medalje u superteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Yoka je potpisao četverogodišnji ugovor s medijskom kompanijom Vivendi. Dobio je milijun eura za potpis ugovora i 250 000 eura po borbi u periodu od sljedeće četiri godine.

Promotor mu je Ringstar Sports kojeg vodi Richard Schaefer.


Kaže da je za propuštanje doping testova u periodu od srpnja 2016. do srpnja 2017. kriva njegova neodgovornost. Yoka i njegova partnerica Estelle Mossely oboje su u Brazilu osvojili zlatne olimpijske medalje u boksu.


"Rekli su mi da mogu boksati u inozemstvu, ali nisam zainteresiran za to. Oduvijek sam govorio da želim boksati u svojoj zemlji i donijeti joj prvi pojas prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Bili smo na svom oblaku. Uzeli smo šestomjesečni odmor od treninga, nismo ni razmišljali o doping testovima. Propušteni test iz srpnja 2016. pred Igre je bio na dan kad sam bio u zrakoplovu s francuskom reprezentacijom. Bilo je neodgovornosti s moje strane, posebno nakon Olimpijskih igara. Ali, ovo nije slučaj dopinga. Nikad nisam uzimao nikakve lijekove ni slično."" prokomentirao je odluku 26-godišnji Francuz.


Yoka je kao profesionalac debitirao u lipnju 2017., a svih pet dosadašnjih borbi odradio je u Parizu.


815
Kategorije: Boks
Tagovi: doping, Tony Yoka
Najpopularnije
Najnovije