Autor: Admin
Datum objave: 08.08.2012
Komentari:
0,00


ZANIMLJIVOSTI VEZANE UZ OLIMPIJSKE IGRE

Prvi olimpijci natjecali se goli

Olimpijske igre modernog vremena ustanovljene su 1896. godine u Ateni, te se tradicionalno održavaju svake četiri godine.

 

Ovogodišnje Olimpijske igre u Londonu ruši rekorde posjećenosti i TV gledanosti, ali svaki rekord ima i svoju premijeru.

 

Provjerite neke od najvažnijih premijera Olimpijskih igara antičkog svijeta i modernog vremena, jer za svaku disciplinu postoji prvi put.

 

Prve zabilježene Olimpijske igre

 

Prve Olimpijske igre o kojima postoje povijesni zapisi održane su 776. godine prije nove ere, na Olimpiji u Grčkoj. Grci su tada bili politeisti, a Igre su bile posvećene vrhovnom bogu Zeusu, što je značilo da su natjecanja sadržavala i rituale poput žrtvovanja volova bogovima. Bio je to ultimativni test ljudskog tijela i duha, a broj disciplina bio je ograničen – petoboj, trčanje, utrke konja, hrvanje, boks i trčanje. Natjecali su se većinom muškarci. Igre je ukinuo Teodozije I. godine 394., prije svega zato što su igre bile poganske, a Teodozije kršćanin.

 

Prvi prvak

 

Prvi zapisani prvak Olimpijskih igara bio je trkač imenom Koroibos sa Elide, a natjecao se u tada klasičnoj utrci na stazi od otprilike 180 metara. Koroibos se natjecao gol, što je tada bilo tradicionalno. Po zanimanju je bio kuhar.

 

Prve Olimpijske igre modernog vremena

 

Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. godine u Ateni, u Grčkoj, s namjerom da se njeguje plemeniti duh sportskog natjecanja. Prvi prvak tih Olimpijskih igara bio je Amerikanac James Brendan Connolly, a njegova disciplina bila je troskok. To je ujedno bilo i posljednje natjecanje na prvim modernim Olimpijskim igrama. Amerikanci su imali sreće, a čak su dva brata osvojila dva zlata: John i Summer Paine bili su najbolji u disciplinama pucanja iz vojnog i običnog pištolja.

 

Prve žene na Olimpijskim igrama

 

Iako postoje zapisi kako se u antičkim vremenima natjecala žena koja je slavila pobjede, u službenim zapisima imamo samo prve žene modernih Olimpijskih igara. Bilo je to 1900. godine na Igrama u Parizu, a prva prvakinja bila je engleska tenisačica Charlotte Cooper. Švicarka Hélene de Pourtales osvojila je zlato kao članica jedriličarske posade.

 

Prvi crni sportaši

 

Prvi crni sportaš na modernim Olimpijskim igrama bio je francuski predstavnik Constantin Henriquez de Zubiera. Prvi crni sportaš koji je osvojio zlato bio je Englez John Taylor, na utrci štafetom, na Olimpijskim igrama 1908. godine – u Londonu. Prvi crni Afrikanac koji je osvojio zlato bio je Abebe Akila iz Etiopije, pobjednik maratona na Olimpijskim igrama u Rimu 1960.

 

Prvi momčadski sport

 

Pomalo očekivano, prvi momčadski sport na Olimpijskim igrama bio je nogomet, 1900. godine u Parizu. Tada je najbolja momčad bila Engleska, osvojivši zlato, a srebro i bronca su pripale Francuskoj i Belgiji.

 

Prva maskota

 

Prva maskota korištena za svrhu Olimpijskih igara uvedena je tek 1972., za Olimpijadu u Munchenu. Bio je to Waldi, psić jazavčar. Waldi je bio plavi kobasičar obučen u raznobojni pulover.

 

Prve Olimpijske igre sa državama sa svih kontinenata

 

Prva Olimpijada na kojoj su sudjelovali predstavnici sa svih kontinenata bila je 1912. godine u Stockholmu, u Švedskoj. Japan se pridružio Igrama i na taj način predstavljao Aziju. Ove su Olimpijske igre zabilježile i prvi smrtni slučaj modernih Igara. Portugalski maratonac Francisco Lázaro otrčao je 29 kilometara prije nego što se srušio zbog, tvrdili su tada, dehidracije. Preminuo je dan kasnije. Međutim, kasnije se doznalo da je probleme izazvao vosak kojim se Lázaro premazao da bi spriječio opekline od sunca. Vosak je, naravno, spriječio znojenje i maratonac u jednom trenutku kolabirao.

 

Prvi televizijski prijenos

 

Prve Olimpijske igre koje su emitirane na televiziji bile su 1936. godine u Berlinu. Igre su prikazivane na velikim ekranima postavljenima po čitavom gradu. Međutim, emitiranje je bilo ograničeno na područje Berlina. Prve Igre koje su ljudi imali prilike gledati na malim ekranim bile su one 1948. godine, održane u Londonu. Prvi međunarodni prijenos Olimpijskih igara dogodio se 1960. godine, iz Rima.

 

Prvi južnoamerički grad domaćin

 

Prvi grad Južne Amerike koji će biti domaćim Olimpijskih igara jest brazilski Rio de Janeiro, za četiri godine. Dakle, ovu premijeru još uvijek čekamo, a odluka je donesena još 2009., na sastanku Međunarodnog olimpijskog odbora u Danskoj.

2731
Kategorije: Zanimljivosti
Tagovi: Olimpijske igre
Komentari
# 1 Dana 29.03.2020 - 11:42 vedrbzv ... je rekao/la:
hg4edvsrch6vb5urzetdrfyddhfjbrztfgde
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije