Autor: Admin
Datum objave: 02.03.2013
Komentari:
0,00


ZDRAVA NAMIRNICA

Tikvice

Osim što su fine, tikvice su i iznimno zdrave, a posebno blagotvorno djeluju na oči.

 

Povrće koje mnogi izbjegavaju jer jednostavno ne znaju kako ga pripremiti a nisu niti svijesni koliko je ukusno nakon samo nekoliko minuta pečenja. Možete ih pripremiti na desetke načina i uživati u njihovom divnom okusu.


Znači uz mrkvice u prehranu ubacite i tikvice i nikada se nećete morati brinuti o lečama i naočalama.

U suvremeno doba kada svi sjeidjo za računalima satima naše oči pate jednako kao i kralješnica, ako ne i više. Stoga treba jesti hranukoja će im pomoći. To je uistinu najmanje što možemo učiniti smai za sebe. Vid je uistinu neprocjenjiv I sa njime se ne smijemo igrati. Pogotovo kada je lijek za njih ukusan i spreman za svega nekoliko minuta.




Sastojci fenola iz obitelji bioflavonoida, rutin (vitamin P), koji se nalaze u tikvici (ali isto tako i u kori limuna i naranče te u zelenoj paprici), imaju antioksidativno djelovanje i mogu regulirati loš kolesterol te smanjiti tegobe kod nekih bolesti oka.

Sastojci iz obitelji bioflavonoida, kao što je rutin (vitamin P), poznati pod imenom proantocijanidini, započinju svoj rad vezivanjem na kolagen, povećavajući njegovu elastičnost i fleksibilnost. Proantocijanidin se smatra vrlo jakim antioksidansom, koji je sposoban braniti kolagen protiv napada slobodnih radikala i štititi ga od enzimskih razbijanja, povećavajući protok kisika i krvi prema oku. Kada normalni mehanizmi odgovorni za dotok kisika zakažu, može doći do raznih očnih poremećaja. A upravo tog rutina ima u tikvici.

Bioflavonoidi nisu jedini antioksidansi tikvice koji imaju blagotvorna svojstva na zdravlje oka. I karotenoidi također djeluju vrlo učinkovito. Tako, tikvica sadrži lutein (žutu kristaliničnu krutu tvar) u velikim količinama, ali također i zeaksantin (kao i lutein, sastojak je u jajima i zelenom povrću). Te tvari se sakupljaju u makuli (žutoj pjegi) i retini (mrežnici) oka, štiteći ga od oksidacija koje uzrokuju slobodni radikali, a zbog čega dolazi do oštećenja. Svakako, konzumacija karotenoida štiti od nekih bolesti oka, kao što su katarakta (očna mrena) i degeneracija makule.

Osim za oči tikvice su zdrave za cijelo tijelo i zaslužne za vitku liniju. One mogu produžiti vaš život. Prisutnost sastojaka fenola u tikvicama mogla bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih kroničnih bolesti.

A rutin iz tikvice može nas štititi od LDL kolesterola (lošeg kolesterola) koji je opasan posebno zato jer uzorkuje aterosklerozu, temeljni čimbenik kardiovaskularnih bolesti.

Nakons vega složiti ćete se da morate uniejti tikvice u svoju prehranu akada ih prvi puta ispečete i opsjetite njihov fini miris nema sumnje da će vam to postati navika.

4039
Kategorije: Prehrana
Tagovi: Zdrava Prehrana, , Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije