Riba je jedna od najvažnijih namirnica ukoliko želite doći do vrhunskih rezultata.
Naravno da danas u suvremeno doba postoji mnoštvo preparata koji donekle mogu zamijeniti ribu no najzdravije je unositi te vitamine putem prirodne hrane.
Naša zemlja zauzima predivnu lokaciju koja nam omogućava mnoštvo raznolikih riba od kojih su neke kvalitetnije po pitanju hranjivih tvari a druge manje kvalitetne. Kako bilo preporučuje se da ribu ubacite barem 2 do 3 puta tjedno u jelovnik kako bi unijeli dovoljne količine OMEGA 3 masnih kiselina.
One su ključne za spremnost sportaša. Čuvaju zdravlje ali i povećavaju izdržljivost.
Morska je riba bogata jodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrija i joda.
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava.
Riba je bogata i kalcijem, no on je uglavnom koncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.
Inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i masnih kiselina omega 3, te su u manjoj mjeri izložene riziku od zagađenja metalima prisutnim u morskoj vodi. Razlog tome su njihove male dimenzije, zbog kojih nemaju mogućnost velike akumulacije štetnih tvari. I na kraju, veća je vjerojatnost da će ove vrste ribe biti svježe jer vrlo brzo nakon ulova dolaze u prodaju.
Uzgojena riba je u prosjeku 30 posto jeftinija. Osim toga, obratite pozornost na cijelu ponudu: ako je sva riba iste veličine, znači da je uzgojena. Ribe ulovljene u moru različitih su veličina.
Plodovi mora također su zdravi. I njih treba uvesti u svakodnevnu ishranu. S nutricionističkog aspekta, plodovi mora sadrže priličnu količinu bjelančevina te sadrže znatnu količinu kolagena i željeza, koji mogu otežati žvakanje i produžiti vrijeme probave. No i dalje su Plodove mora najbolje je jesti kuhane a ribu pečenu. No također sve je popularnije jesti sirovu ribu koja ponekad može izazvati probavne smetnje.