Autor: Korina Haler
Datum objave: 05.01.2014
Komentari:


ZELENI ČAJ JE IDEALAN ZA KRATKE ZIMSKE DANE

Saznajte sve tajne koje krije zeleni čaj

Zeleni čaj postao je popularan u Hrvatskoj zadnjih desetak godina. Mnogi ga konzumiraju umjesto kave ili radi ubrzanja rada metabolizma. Osim toga on je koristan za mnoge druge zdravstvene probleme.

Zeleni čaj je jedini čaj kod čije proizvodnje nije dopuštena fermentacija! Naime, svježe listiće se podvrgava toplinskom tretmanu ubrzo nakon branja što sprječava fermentaciju. Na taj način, zeleni čaj će sačuvati sve prirodne tvari koje blagonaklono utječu na naše zdravlje.

Različite tvari koje sadrže listići imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobro raspoloženje.

Zeleni čaj smanjuje rizik od raznih srčanih oboljenja te krvožilnog sustava. Smanjuje rizik i od kancerogenih oboljenja te utječe na krvni tlak
Ekstrakt zelenog čaja sadrži polifenole-antioksidante koji štite naše tijelo pred štetnim učincima slobodnih radikala.

 

 

 

 

 

 

Istraživanje je pokazalo da šalica čaja sadrži puno flavonoida koji pozitivno utječu na sprječavanje kardiovaskularnih oboljenja, te pozitivno utječu na apsorpciju vitamina C u tijelu.

 

Zeleni čaj također sadrži snažan antioksidant koji je 100x snažniji od svima nam poznatog vitamina C i 25x snažniji od vitamina E. U 1 šalici čaja je do 80 mg kofeina. To nam daje puno energije i potiče aktivnost tijela. Zbog vitamina B-kompleksa, zeleni čaj utječe na sposobnosti uma, krijepi živce, pospješuje metabolizam i čisti tijelo.

Zeleni čaj sadrži vitamin C, krom, magnezij, cink i selen. Tanin u čaju pomaže pri dijareji.
Povećava sagorijevanje masti, regulira metabolizam i tako pomaže kod mršavljenja te pomaže pri snižavanju kolesterola.

PRIPREMA ČAJA

Kod pripreme je najbitnije da vrelu vodu u koju ćemo staviti čaj, ohladimo. Čaj koji prelijemo vrelom vodi gubi ljekovita svojstva i okus.
 
Kada je voda dovoljno ohlađena, stresite žličicu zelenog čaja u šalicu vode. Čaj neka se  namače 5 minuta. Ako ga namočite 10 minuta poprimit će smirujući učinak jer se količina kofeina smanjuje do 3 puta, a tanin se povećava.
 
Preporuča se konzumiranje 3-4 šalice zelenog čaja svaki dan.
 

2657
Kategorije: Prehrana
Tagovi: Zanimljivosti, Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije