Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 01.02.2019


EKSKLUZIVNO Cro Ring u posjedu dokumenta koji bi mogao osloboditi Brestovca i Harija

Prije nekoliko dana objavili smo da su četvorica Gloryjevih boraca pali na doping testu.

Među njima su vrhunski teškaši Badr Hari, Mladen Brestovac, te Hesdy Gerges koji je u međuvremenu prešao u MMA. Uz njih još je pozitivan bio i Brazilac Ariel Machado.

Testiranje je pod nadležnošću nizozemskog Instituta za sportsko pravo (ISR), kojeg  je prvotno angažirao Glory.

Internetska stranica Nieuwsuur, koja je prva objavila priču isto tako je objavila da Glory namjerava raskinuti postojeći ugovor o suradnji, te da je unajmio odvjetničku kuću Morgan Sports Law, specijaliziranu za osporavanje optužbi o korištenju dopinga koja je branila i tenisačicu Mariju Šarapovu kada je bila pozitivna na meldonij.

Cro Ring došao je u posjed dokumenta koji potvrđuje informaciju da je Glory raskinuo ugovor s ISR-om.

"Pišemo Vam kako bi potvrdili da od danas 4.12.2018. RES Events BV (firma pod kojoj Glory obavlja aktivnosti u Nizozemskoj, op.a.) i ISR sporazumno raskidaju Ugovor i odluka stupa na snagu odmah. S obzirom na to obje strane će osloboditi onu drugu obveza i odgovornosti koje su spadale pod Ugovor.


RES je ušao u odnos s ISR-om 2017. isprva ne shvaćajući potpune implikacije ISR-ovih sankcija i odluka.

Nakon temeljitog unutarnjeg promišljanja zaključili smo da je u našem najboljem interesu da radimo s drugom organizacijom. Bili smo vrlo zadovoljni našom dosadašnjom suradnjom i želja nam je da se rastanemo u dobrim odnosima.

U svjetlu ovog raskida, RES shvaća i prihvaća da u četiri slučaja koji su u tijeku neće presuđivati ISR (u slučaju Badra Harija, Mladena Brestovca, Hesdyja Gergesa i Ariela Machada).

Sukladno tome Glory će prebaciti pdgovornost donošenja odluke na novo tijelo. ISR pristaje proslijediti potpuni spis Gloryjevom odvjetniku do 14. prosinca 2018.

Zahvaljujemo uslugama koje je ISR pružio RES-u do sada i želimo vam uspjeh  u vašim daljnjim naporima."


S poštovanjem
Cor Hemmers, šef operacija za borce


Ovim potezom Glory će vrlo vjerojatno pokušati ublažiti kazne svojim borcima pogotovo najvećoj zvijezdi Badru Hariju. Njegov gubitak bio bi veliki udarac za ionako oslabljenu Gloryjevu tešku kategoriju.


Na testu Mladena Brestovca pronađen je meldonij, ali tek u tragovima što je znak da zabranjena supstanca nije korištena pred samu borbu s Ricom Verhovenom u lipnju prošle godine. Gerges i Hari bili su pozitivni za međusobnu borbu koja se održala prije skoro godinu dana, u ožujku 2018.


S obzirom da je već prošlo dosta vremena umjerena retroaktivna kazna za borce značila bi da se na borilište mogu vratiti relativno brzo.


Prva žrtva novog načina testiranja bio je Ismael Lazaar. On je nakon borbe s Ricom Verhoevenom u veljači 2017. bio pozitivan na četiri anabolička steroida i suspendiran je na čak 4 godine.


Izuzev Jarrella Millera koji je bio pozitivan na doping testu nakon revanša s Cro Copom u Americi gdje ga je na 9 mjeseci suspendirala Sportska komsija Kalifornije, Lazaar je bio prvo poznatije ime za koje je objavljeno da je bio pozitivan na Gloryjevim priredbama.

Naravno, borac može izbjeći suspenziju ako se ne bori u Nizozemskoj i za Glory.

Imamo i drugačiji primjer. Guto Inocente nakon što je osvojio zlato na Svjetskim igrama u Wroclawu 2017. bio je pozitivan na četiri zabranjene supstance zbog čega ga je WAKO suspendirao na 4 godine. No, to nije Gloryju previše smetalo i Brazilac se u rujnu 2018. borio protiv Verhoevena za naslov prvaka u teškoj kategoriji.





Glory je nastao 2012. nakon što je skupina poslovnih ljudi kupila najbolju kick boks promociju tog vremena It's Showtime i preuzeo borce konkurentskog Golden Gloryja. Iako je promocija usko vezana za Nizozemsku prvu priredbu u toj zemlji Glory je održao tek u prosincu 2015.

Možemo pretpostaviti da je zbog brojnih zabrana i uvjeta koje su nizozemske vlasti počele postavljati organizatorima kick boks natjecanja u toj zemlji, koja su došla na zao glas, zahtijevale i neku vrstu doping kontrole, te je stoga postignut dogovor o suradnji s Institutom za sportsko pravo.



1038
Kategorije: Kick & Thai Boxing
Tagovi: Mladen Brestovac, Badr Hari, Glory, doping
Najpopularnije
Najnovije