Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 29.09.2016


Intervju Ivica Tadijanov: Borilački sportovi kod nas nisu prepoznati kao ozbiljan sport

Nakon propuštene 2015. mladi MMA borac Ivica Tadijanov vraća se na borilište.

U travnju je slavio tehničkim nokautom na NFC-u u Vinkovcima, a 23-godišnji Osječanin sljedeću borbu ima dogovorenu za početak 2017. godine.




 


- Nakon što ste propustili cijelu 2015. u travnju ste ostvarili pobjedu na NFC priredbi u Vinkovcima. Zbog čega tako duga pauza i kakav je bio osjećaj vratiti se na borilište? 


"Nakon poraza na FFC Futuresu u Opatiji, odlučio sam više vremena posvetiti učenju novih vještina, osobito boksa i kick boksa. Tu mi je najviše pomogao moj trener Matija Hojsak, te sparing partneri Saša Milinković, Nino Vladušić, Davor Lukenda i Luka Jurić. Osim toga, velik danak je uzela i naporna godina na fakultetu. Upravo zbog duge pauze bio sam željan borbe, pa sam stoga s velikim iščekivanjem vratio na borilište."

- Imate li planove ili ugovorenu sljedeću borbu?

"Prihvatio sam ponudu jedne strane promocije, te bi trebao nastupiti na njihovom eventu u siječnju sljedeće godine. Međutim, nije mi dozvoljeno navoditi ništa preciznije dok sve ne bude službeno."

- Vi ste nanijeli prvi od dva poraza u karijeri Marcinu Prachniju. Poljak je nanizao tri pobjede za ONE FC i borit će se za pojas azijske promocije u srednjoj kategoriji protiv njihovog prvaka u poluteškoj kategoriji Rogera Gracieja (u ONE-u srednja kategorija je do 93, a poluteška do 102 kilograma). Kako se prisjećate tog meča i kakve šanse dajete Poljaku protiv bjj legende?



"Za tu borbu sam puno vremena proveo proučavajući njegov stil, te sam bio siguran da smo pripremili odgovarajuću taktiku, što se i pokazalo točnim. Poljak je iznimno neugodan i čvrst borac koji ne propušta priliku da kazni svaku lošu odluku protivnika. Iz njegovih rezultata, u poslijednje dvije godine, vidljivo je da je puno radio na poboljšanju hrvanja i partera. Smatram da protiv Rogera ima prednost u stojci, ali ukoliko Roger uspije prenijeti borbu u parter, tada je prednost na njegovoj strani."




- Član ste Hrvačkog kluba Osijek. Možete li nam predstaviti klub i trenerski kadar? Koliko imate članova i od kada klub djeluje? 


"HK Osijek osnovan je 2007. godine pod imenom HK Sv. Rok, a osnovali su ga Nikola Morača i Vedran Budetić. Krajem 2015. godine vodstvo kluba preuzeli smo Saša Milinković i ja. Članovi kluba su podjeljeni u četiri grupe – BJJ i grappling za djecu od 4 do 15 godina pod vodstvom trenera Andreja Jovanovića, BJJ i grappling za odrasle napredne pod vodstvom Saše Milinkovića, BJJ i grappling za odrasle početnike pod mojim vodstvom, te MMA sekcija koju vodimo Saša Milinković i ja. Klub još ima dvije podružnice, Jug 2 pod vodstvom Gorana Vidakovića i Novi grad pod vodstvom Vedrana Budetića. U radu kluba sudjeluje još i trener za boks i kick boks Matija Hojsak, te kondicijski trener Marko Kutleša (Tauros Conditioning)."






- Budući da imate hrvačko zaleđe i poznati ste kao jedan od najboljih MMA parteraša u zemlji, kako bi ocijenili nastup Bože Starčevića na Olimpijskim igrama? 


"Moje „hrvačko zaleđe“ je još uvijek jako daleko od hrvačkog znanja Bože Starčevića, te se ne osjećam kompetentnim da bi ga ja ocjenjivao. Međutim, mišljenja sam da je na Olimpijskim igrama, unatoč izvrsnoj izvedbi i više nego očito pokraden."




- Kako ste Vi ušli u svijet borilačkih sportova? 


"Vjerovali ili ne, moj sportski put krenuo je s kick boksom, iako sam se u njemu zadržao vrlo kratko, svega pet mjeseci. Tamo sam upoznao klubskog kolegu Sašu Milinkovića, na čiju smo inicijativu otišli na jedan BJJ trening u tadašnji HK Sv. Rok i tamo ostali sve do sada."




 - Kakva je situacija s borilačkim sportovima u Osijeku i Slavoniji? 


"Situacija po pitanju borilačkih sportova u Osijeku i Slavoniji, ne razlikuje se uvelike od situacije u ostatku države. Ovdje su također borilački sportovi marginalizirani i neprepoznati kao ozbiljan sport, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Vrlo malo ljudi ima sluha za borilačke sportove i jednako ih toliko prepoznaje kvalitetan rad popraćen dobrim rezultatima." 
 
- Koliko je teško iz Osijeka, gdje je ograničen pristup trening partnerima, a i sponzorima, graditi profesionalnu karijeru i kakve su vaše ambicije po tom pitanju?


"Smatram da nigdje u Hrvatskoj nije lako graditi profesionalnu karijeru u borilačkom sportu, ali tko ima volje, naći će način.  Vjerujem kako se svaki trud isplati, tako da ću i dalje nastaviti davati svoj maksimum, pa gdje god da me to dovede. Za kraj se želim zahvaliti sponzorima bez kojih bi bilo teško kročiti ovim putem - Lukenda transportu i Vodovodu Osijek."



Ivica Tadijanov from Anton Papić on Vimeo.


4300
Kategorije: MMA, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Hrvatski MMA, Ivica Tadijanov
Najpopularnije
Najnovije