Autor: mi
Datum objave: 08.09.2014


McCarthy: Borci ne znaju što si rade skidanjem kilograma

(Pretjerano) skidanje kilograma za mečeve postaje sve veći problem u MMA-u.

Borci će učiniti sve kako bi ostvarili prednost nad protivnikom, makar i po cijenu vlastitog zdravlja.

Iskusni sudac John McCarthy odlučio je progovoriti o problemu u MMA Houru.

Nakon što se Renan Barao onesvijestio tijekom skidanja kilograma za UFC 177, a potom je Charles Oliveira iz istog razloga dobio temperaturu uz povraćanje pred borbu na UFC Fight Nightu 50, taj problem postaje sve uočljiviji.

„Mislim da borci nisu obrazovani i da ne znaju što si rade. I to dugoročno s posljedicama za cijeli život. Problem sa skidanjem kilograma je ogroman problem. Bilo u hrvanju, bilo u MMA-u, svaki put kad netko gubi toliko kilograma poput tih momaka, isušuje tijelo od tekućina, elektrolita, to je problem za sve uključene. Ne samo za borca, već i za promotra i za promociju jer postoje situacije u kojima se borci ne uspijevaju spustiti na traženu težinu.“

„Također imate situacije u kojima se borci dovode u opasnost ulaskom u meč. Zato jer čine sve što mogu kako bi prevarili. Ne mislim prevarili u lošem smislu, ali izigrali sustav. Sportska komisija će dovesti liječnika kako bi pregledao tu osobu. Taj borac morao je već proći niz pregleda ranije, a bit će pregledan i prije ulaska na borilište kako bi se uvjerili da je spreman za nastup. Borac čini sve što je u njegovoj moći da liječnik ništa ne otkrije. To nije kao kad odete kod svog liječnika pa kažete: boli me ovo i ono. Kad liječnik pita borca kako je, on odgovara: sjajno. Imate li kakvih problema? Nikakvih. I počnu lagati o svemu jer im je jedini cilj proći pregled."


"Kao sudac više ne treniram borilačke vještine kao prije, treniram razumijevanje ljudi i shvaćanje onoga što se događa. I počinjemo shvaćati puno toga, pogotovo s traumama mozga i svim tim stvarima - kroničnom traumatskom encefalopatijom (Dementia pugilistica)."


„Jedna od stvari koje smo uočili je da nemamo puno teških boraca, koji ne skidaju puno kilograma, s traumama mozga. Ali imamo mnogo lakših boraca koji „režu“ puno kilograma i oni su naš problem. Većina toga dolazi zbog dehidracije i njihovog skidanja kila. Gube vodu, zatim se pokušavaju napuniti, pokušavaju nadoknaditi elektrolite u tijelu. Naše tijelo je u principu sastavljeno od vode. I kada je isušimo i pokušamo vratiti ne vraća se u istom obliku i funkciji prije isušivanja. Za to treba vremena. Samo skidanje kilograma i izlazak na vagu bit će bitan faktor onoga što će se događati u budućnosti. Mislim da će sportske komisije (Athletic Comissions) početi uvoditi promjene.

To neće biti loše. Pogledajte što su učinili u amaterskom hrvanju s hidrostatičkim testovima, kada važu ljude na njihovoj normalnoj težini i kažu im: OK, najviše se možeš spustiti za ovoliko kilograma za meč. Možeš probati skinuti i više, ali ti nećemo dozvoliti nastup."


"Moramo spriječiti ljude da rade takve stvari po slobodnoj procjeni, kada to može značajno utjecati na njihovo zdravlje i sigurnost, kako za vrijeme borbe, tako i u životu.“




foto: Nick Laham

1934
Kategorije: MMA, Fitness
Najpopularnije
Najnovije