Autor: mi
Datum objave: 12.10.2018


Saundersa će pad na doping testu koštati 2.3 milijuna dolara

Billy Joe Saunders (26-0, 12 KO) upraznio je WBO naslov u srednjoj kategoriji nakon što je bio pozitivan na doping testu.

29-godišnji Englez 20. listopada trebao je u Bostonu protiv Demetriusa Andradea (25-0, 16 KO) četvrti put braniti naslov svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji.

Saunders je bio pozitivan na stimulans Oxilofrine, koji može poboljšati idržljivost i koji je na VADA-inoj listi zabranjenih supstanci.


Njegov tim tvrdi da je za pozitivan test krivo korištenje spreja za nos.

Unatoč tome, Sportska komisija Massachusettsa odbila mu je izdati licencu i 30-godišnji Andrade će se u meču za upražnjeni naslov boriti s 33-godišnjim Namibijcem Walterom Kautondokwom (17-0, 16 KO), kojeg zastupa Eddie Hearn.

Predsjednik WBO-a Francisco Valcarcel izjavio je da je boksač dobrovoljno upraznio naslov i da nije želio podnijeti žalbu federaciji.


Na pitanje zašto se Saunders nije žalio, Valcarcel je odgovorio: "Ne želim komentirati ni davati mišljenja.  Ali, titula je upražnjena, jer je se on odrekao."

Saundersov promotor Frank Warren kaže da će se žaliti na odluku komisije ako treba i do američkog vrhovnog suda. Warren inzistira na tome da je Saundersu trebalo biti dozvoljeno da boksa, jer je Massachusetts zakonski dužan poštovati standarde Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Po WADA-i i Britanskoj antidopinškoj agenciji Oxilofrine je zabranjen samo na dan borbe, dok je na popisu zabranjenih sredstava Dobrovoljne antidopinške agencije (VADA) njegovo korištenje zabranjeno svih 365 dana u godini.


Massachusettska komisija obila je izdavanje licence zato jer je Saunders potpisao ugovor po kojem se, kao i Andrade, pridržava strožih VADA-inih pravila.

Britanska antidopinška agencija neće ga kazniti, a može očekivati 6-mjesečnu suspenziju WBO-a.


Pad na doping gestu saundersa će koštati 2.3 milijuna dolara koliko bi dobio za borbu s Andradeom.


Prošlog mjeseca British Boxing Board of Control ga je kaznio sa 100 000 funti nakon što je objavio snimku na kojoj ismijava ovisnicu i prevarom ju navodi da udari prolaznika.




Foto: Mirror.co.uk

764
Kategorije: Boks
Tagovi: WBO, doping
Najpopularnije
Najnovije